Avrupa’nın En İyi Uzay Merkezinin Temeli Atıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Gökmen Projesi kapsamında Avrupa’nın en iyi dünyada ise ilk 5 uzay ve havacılık merkezinden birisi olacak Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) temeli Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın da katıldığı törenle atıldı. Toplamda 13 bin metrekarelik alanda dikkat çeken bir mimariyle tasarlanan GUHEM, Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi olacak.

Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma gibi sektörlerde de söz sahibi yapmak için çalışmalar yürüten BTSO, Gökmen Projesi kapsamında bir ilke daha imza attı. Uzay Havacılık ve Savunma Konseyi’nin çalışmaları doğrultusunda Kümelenme ve Ur-Ge projeleriyle sektörde faaliyet gösteren firmaları aynı çatı altında toplayan BTSO, örnek bir projenin daha temelini attı. TÜBİTAK desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle projelendirilen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin temeli Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Bursa protokolünün katılımıyla atıldı.

“İSTİKBAL GÖKLERDEDİR”

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Bursa’nın her zaman kendisini heyecanlandıran bir şehir olduğunu söyledi. Bursa’ya her geldiğinde bir projenin temelini attıklarını ya da açılışını yaptıklarını ifade eden Fikri Işık, GÖKMEN ve GUHEM Projesi’nden dolayı BTSO’yu tebrik etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözünü hatırlatan Fikri Işık, “GUHEM ülkemizin uzay ve havacılık atılımına büyük katkı sağlayacak” dedi.

“GÖKMEN PROJESİ BENİ HEYECANLANDIRIYOR”

Bilimin temelinin merak ve sorgulama olduğuna dikkati çeken Işık, yeterli düzeyde matematik, fen, teknoloji ve mühendislik eğitimi alamayan toplumların bilim üretemeyeceğini söyledi. Uzay ve havacılığa merak uyandırmak için GUHEM gibi tesislerin önemli olduğuna işaret eden Fikri Işık, “20 yıl sonra Türkiye’nin uzay ve havacılıkta en iyi şehri, bugünden Bursa diyebilirim. GUHEM bu noktada büyük bir rol üstleniyor. BTSO’nun Gökmen Projesi de ilk günden bu yana beni heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu tesis bittiğinde uzay ve havacılığa çocuklarımız ilgisi daha da artacak” dedi.

YAKLAŞIK 200 MİLYON TL’LİK YATIRIM

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerin merkezi konumunda bulunan Bursa’nın uzay, havacılık ve savunma gibi yüksek teknolojili sektörlerde de gelişime açık olduğunu vurguladı. BTSO’nun makro projeleri arasında bulunan Gökmen’le uzay, havacılık ve savunma alanlarında da Bursa’yı önemli bir merkez haline taşımak istediklerini ifade eden Başkan Burkay, “Türkiye’nin hedeflerinde farklı bir rol üstlenen Bursa, ülkemizin ilk astronotunu yetiştirecek bir altyapıya kavuşuyor. TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 200 milyon TL’lik çok önemli bir yatırımı kentimize kazandırıyoruz” dedi. 

 BİR YILDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Başkan Burkay, GUHEM’in 1 yıla yakın bir sürede hizmete açılmasını hedeflediklerini açıkladı. “Her projenin temelinde bir hayal var. Bizler de ülkemiz ve kentimiz için bir hayal kurduk” diyen İbrahim Burkay, “GUHEM, gençlerimiz için yeni nesil bir eğitim merkezi olacak. Bizler de düzenlediğimiz birçok etkinlikle yeni neslin uzay ve havacılık alanında bilinçlenmesini arzu ediyoruz” dedi.

 “Türkiye’nin Gökmen’inin Bursa’dan çıkması vizyonuyla kentte uzay ve havacılık alanında seferberlik başlattıklarını belirten Başkan İbrahim Burkay, “İnanıyoruz ki kentimiz yakın gelecekte uzay ve savunma endüstrisinin merkezi olacak” şeklinde konuştu.

 “BURSA, TÜRKİYE’Yİ HEDEFİNE TAŞIYACAK”

Bursa Valisi İzzettin Küçük, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu belirterek, “Türkiye’de bu hedefe en yakın illerden bir tanesi de Bursa’dır. 25 milyar dolarlık ticaret hacmi ve üretim potansiyeli ile Bursa, Türkiye’nin hedeflerinde stratejik önem taşıyor. Bu hedefleri aşmak için daha fazla üretmemiz gerekiyor. BTSO’nun hayata geçirdiği projelerle üretim ve ihracatta önemli hedeflere ulaşacağız. Bu merkez de kentimize ve bölgemize büyük katkı sağlayacak. BTSO’muza kent ekonomisine kattığı değerden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

“BURSA DÜNYA LİGİNE ÇIKIYOR”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, GUHEM’in alanında Türkiye’de ilk ve tek merkez olduğunu belirterek, “Merkemizin Bursa’mıza ve bölgemize hayırlı olsun diliyorum. Yüksek katma değerli üretim yapmak için yeni nesli iyi yetiştirmemiz lazım. Bu anlamda GUHEM’in konumu çok önemli. BTSO ile birlikte yapacağımız bu merkez, Türkiye’de ilk olacak. Bu merkezle Bursa, dünya ligine de çıkmış olacak. Bu merkezimizde çocuklarımız ve gençlerimiz uzay ve havacılıkla ilgili her şeyi öğrenecek”  ifadelerini kullandı.

“VİZYON PROJELER SÜRECEK”

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, GUHEM’in Bursa ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi. 128 yıllık köklü bir geçmişe sahip BTSO’nun öncülüğünde kente değer katan projelere imza atıldığını belirten Topuk, “Ülkemize ve kentimize vizyon katan çalışmaları hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin Gök ise TÜBİTAK olarak teknolojiyi destekleyen bir kurum olduklarını, gerek üniversite gerek özel sektör eliyle bilimle uğraşan insanlara destek olmaya devam ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Fikri Işık, Başkan Burkay ve protokol üyeleri Türkiye’nin uzay temalı ilk merkezi olan GUHEM’in temelini atmak için butona bastı.

DÜNYADA İLK 5 MERKEZ ARASINDA

Yaklaşık 13 bin metrekarelik kapalı alana sahip merkezde, uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergiler yer alacak. İlk ve orta öğretim düzeyindeki gençlerin uzay ve havacılık konusundaki farkındalığını artırma hedefiyle hayata geçecek olan GUHEM, 150’den fazla interaktif düzenek, havacılık, uzay inovasyon merkezi ve dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamalara sahip olacak. Avrupa’da en iyi, dünyada ise ilk 5 havacılık ve uzay temalı merkezlerden birisi olma hedefiyle hayata geçirilen GUHEM, dikkat çeken bir mimariyle inşa edilecek. GUHEM’in ilk katında havacılığın gelişimine ışık tutan düzenekler ve günümüzde kullanılan uçuş simülatörleri yer alacak. Uzay katı olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak. Bu katta yer alacak yer çekimsiz alan ile merkeze gelen ziyaretçiler yer çekimsiz ortamı tecrübe edebilecek.